Dorota Androsz

dorota-androsz

Dane

  • Wiek: 38
  • Wzrost: 169
  • Kolor włosów: ciemny blond
  • Kolor oczu: zielone

Umiejętności

Niemiecki
Angielski
Dialekt śląski
Jazda konna
Prawo jazdy kat. B
Pływanie
Taniec
Taniec współczesny
Balet klasyczny
Wspinaczka górska

Opis

Aktorka. Wykształcenie: absolwentka Wydziału Aktorskiego PWST w Krakowie Filia we Wrocławiu /2004/.

Nadto w 2000 roku ukończyła Państwowe Policealne Studium Zawodowe Wokalno-Baletowe przy Operetce Śląskiej w Gliwicach.

Od 2007 roku jest aktorką Teatru Wybrzeże w Gdańsku. W latach 2004-2007 występowała w Teatrze Polskim w Bydgoszczy.

 

W 2013 roku zgłoszona do nominacji do nagrody "Paszporty Polityki" w kategorii "Teatr", przyznawanej młodemu pokoleniu artystów przez kapitułę tygodnika "POLITYKA".

Nagrody - m.in.:

  • 2013 - nagroda aktorska za rolę Brigitte w przedstawieniu AMATORKI Elfriede Jelinek w reżyserii Eweliny Marciniak z Teatru Wybrzeże w Gdańsku na 53. Kaliskich Spotkaniach Teatralnych
  • 2010 - nagroda aktorska za rolę w przedstawieniu ORGIA Piera Paola Passoliniego w reżyserii Wiktora Rubina z Teatru Wybrzeże w Gdańsku na 9. Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy
  • 2010 - Nagroda Teatralna Miasta Gdańsk
  • 2005 - Nagroda aktorska im. Hieronima Konieczki z uzasadnieniem werdyktu: "Androsz doceniliśmy za odwagę, bezkompromisowość i konsekwencję w kreowaniu postaci oraz wyrazistość nawet w epizodycznych rolach."

Filmografia

Obsada aktorska:

  • 2017 KAMERDYNER, Film fabularny w produkcji, Obsada aktorska (Łucja Kroll)
  • 2015 ANTEK, Obsada aktorska
  • 2015 BROKEN STONE, Obsada aktorska
  • 2015 BRONIEWSKI, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska (Anka)
  • 2015 CZUŁOŚĆ, Etiuda szkolna, Obsada aktorska (recepcjonistka)
  • 2015 KROKI, Etiuda szkolna, Obsada aktorska (matka)
  • 2015 WCZASY, Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 2014 GÓWNOJADY, Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 2014 PRAWO AGATY, Serial fabularny, Obsada aktorska (policjantka) 79
  • 2011 LUDZKIE SPRAWY, Serial fabularny, Obsada aktorska (Agata) 5
  • 2004 M JAK MIŁOŚĆ, Serial fabularny, Obsada aktorska (Iza, koleżanka Kamila) 255, 258

Dorobek sceniczny

Teatr Wybrzeże w Gdańsku - od 2007 do chwili obecnej:

Obsada aktorska

  • 2016 "Noc Iguany" Tennesee Wiliamsa - reż. Pia Partum, postać: Charlotte Goodall
  • 2016 "Fahrenheit 451" - reż. Marcin Liber, postać: Linda-Mildred
  • 2015 "Wesołe kumoszki z Windsoru" Williama Shakespeare'a - reż. Paweł Aigner, postać: Abraham Mizerek
  • 2015 "Przedwiośnie" Stefana Żeromskiego - reż. Natalia Korczakowska, postać: Karolina Szarłatowiczówna
  • 2014 "Broniewski" Radosława Paczochy - reż. Adam Orzechowski, postać: Anna Broniewska
  • 2014 "Wyspa Marivaux" Pierre'a de Marivaux'a  - reż. Iwo Vedral, postaci:  Karize, Focion
  • 2013 "(g) DZIE - CI FACECI" - reż. Adam Orzechowski, postać: Panna Młoda
  • 2012 "Amatorki" Elfriede Jelinek - reż. Ewelina Marciniak, postać: Brigitte
  • 2012 "Tak powiedział Michael J." Jolanty Janiczak - reż. Wiktor Rubin, postać: LaToya Jackson
  • 2011 "Sprawa operacyjnego rozpoznania" - reż. Zbigniew Brzoza, postaci: Małgorzata Tarasiewicz, Małgorzata Gorczewska, Kobieta na przesłuchaniu
  • 2011 "Solness" Henryka Ibsena - reż. Iwo Vedral, postać: Hilda
  • 2011 "Per procura" Neila Simona - reż. Adam Orzechowski, postać: Funkcjonariuszka Pudney
  • 2010 "Orgia" Piera Paola Passoliniego -  reż. Wiktor Rubin, postać: Kobieta
  • 2010 "Zawisza Czarny" Juliusza Słowackiego - reż. Adam Orzechowski, postać: Manduła
  • 2009 "Pieszo" Sławomira Mrożka - reż. Anna Augustynowicz, postać: Dziewczyna
  • 2008 "Poskromienie złośnicy" Williama Shakespeare'a - reż. Szymon Kaczmarek, postać: Kasia 
  • 2008 "Oni" Stanisława Ignacego Witkiewicza - reż. Jarosław Tumidajski, postać: Rosika Prangier
  • 2008 "Więzienie powszechne" Dirka Dobbrowa - reż. Adam Orzechowski, postać: Wychudzona
  • 2007 "Komedia omyłek" Williama Shakespeare'a - reż. Zbigniew Brzoza, postać: Lucjana

Różne formy twórczości aktorki - od 2007 do 2014:

  • 2014 "Ofelia_remix"/spektakl baletowo-taneczny - formy twórczości: koncept, obsada aktorska; wystawienie Teatr Amareya w Gdańsku
  • 2013 "Seans" Noela Cowarda - forma tórczości: opracowanie muzyczne; reż. Adam Orzechowski, wystawienie Teatr Wybrzeże w Gdańsku
  • 2013 "Ofelia" - forma twórczości: wybór tekstów; wystawienie Teatr Amareya w Gdańsku
  • 2012 "Nomadka"/projekt performatyny - formy twórczości: konsultacja, ruch sceniczny, rola; reż. Katarzyna Pastuszak, wystawienie Teatr Amareya w Gdańsku
  • 2012 "Tak powiedział Michael J." Jolanty Janiczak - formy twórczości: asystent reżysera, rola "LaToya Jackson"; reż. Wiktor Rubin, wystawienie Teatr Wybrzeże w Gdańsku
  • 2011 "Nie/Boska komedia. Rzecz o krzyżu" Zygmunta Krasińskiego - forma tórczości: asystent scenografa; reż. Piotr Kruszyński, wystawienie Teatr im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie
  • 2011 "Per procura" Neila Simona - forma twórczości: asystent reżysera; reż. Adam Orzechowski, wystawienie Teatr Wybrzeże w Gdańsku
  • 2009 "Pieszo" Sławomira Mrożka - formy twórczości: asystent reżysera, rola Dziewczyna; reż. Anna Augustynowicz, wystawienie Teatr Wybrzeże w Gdańsku
  • 2008 "Oni" Stanisława Ignacego Witkiewicza - formy twórczości: asystent reżysera, rola "Rosika Prangier"; reż. Jarosław Tumidajski, wystawienie Teatr Wybrzeże w Gdańsku
  • 2007 "Powrót Odysa" Stanisława Wyspiańskiego -  formy twórczości: asystent reżysera, rola Melanto; reż. Paweł Wodziński, wystawienie Teatr Polski w Bydgoszczy
  • 2007 Tymon Ateńczyk" Williama Shakespeare'a - formy twórczości: asystent reżysera, rola Frynia;  reż. Maciej Prus, wystawienie Teatr Polski w Bydgoszczy

Teatr Polski w Bydgoszczy - od 2004 do 2007:

  • 2007 "Powrót Odysa" Stanisława Wyspiańskiego -  reż. Paweł Wodziński, postać: Melanto
  • 2007 "Tymon Ateńczyk" Williama Shakespeare'a - reż. Maciej Prus, postać: Frynia
  • 2006 "Tramwaj zwany pożądaniem" Tennesee Wiliamsa - reż. Wiktor Rubin, postać: Stella
  • 2006 "Płatonow" Antoniego Czechowa - reż. Adam Orzechowski, postać: Sonia
  • 2005 "Osiem kobiet" Roberta Thomasa - reż. Marek Mokrowiecki, postać: Suzon
  • 2005 "Raj" Dirka Dobbrowa - reż. Jarosław Tumidajski, postać: Maren
  • 2005 "Plastelina" Wasilija Sigariewa -  reż. Grzegorz Wiśniewski, postać: Natasza
  • 2005 "Vladimir" Matjaza Zupanica - reż. Monika Powalisz, postć: Masa T
  • 2005 "Testament psa" według "Historii o Miłosiernej czyli Testamentu Psa" Ariano Suassuny - reż. M. Bogajewska, postaci: Panna Młoda, Lucyfer
  • 2004 "Z twarzą przy ścianie" Anny Bednarskiej - reż. Monika Strzępka, rola
  • 2004 "Czego nie widać" Michaela Frayn'a - reż. Adam Orzechowski, postać: Poppy Norton Tylor
  • 2004 "Sztuka polityczna" Łaszy Bugadze - reż. Adam Orzechowski, postaci: Tatiana, Dziennikarka

Teatr Muzyczny-Operetka we Wrocławiu - 2004:

  • 2004 "West Side Story"/musical Leonarda Bernsteina - reż. Wojciech Kościelniak, postać: Francisca

Zdjęcia

Materiały filmowe

Ze spektaklu performatywnego aktorki NOMADKA w reż. Katarzyny Pastuszak