Grażyna Walasek

grazyna-walasek

Dane

  • Wiek: 56
  • Wzrost: 164
  • Kolor włosów: blond
  • Kolor oczu: zielone

Umiejętności

Angielski
Prawo jazdy kat. B

Opis

Aktorka. Wykształcenie: absolwentka PWST im. L. Solskiego w Krakowie /1984/.

Od 1984 roku aktorka Teatru im. Jaracza w Łodzi. W latach 1992-1993 związana z Teatrem im. Juliusza Słowackiego w Krakowie.

 

  • język obcy: angielski - stopień średniozaawansowany
  • dodatkowy język obcy: francuski - stopień podstawowy

Filmografia

Obsada aktorska:

  • 2016 POWIDOKI, Film fabularny, Obsada aktorska (kobieta w mięsnym)
  • 2015 STYPA, Etiuda szkolna, Obsada aktorska (Ewa)
  • 2014 W PIĄTEK WIECZOREM, Etiuda szkolna, Obsada aktorska 
  • 2013 POKÓJ DO WYNAJĘCIA, Etiuda szkolna, Obsada aktorska (Maria)
  • 2011 NOTORYCZNI DEBIUTANCI, Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 2008 POWRÓT, Etiuda szkolna, Obsada aktorska (Matka)
  • 2005 BRACIA, Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 2003 - 2005 SPRAWA NA DZIŚ, Serial fabularny, Obsada aktorska (siostra zaginionych)
  • 2002 ZŁOTE PANTOFELKI, Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 2002 ŻAL, Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 2001 BEZSENNOŚĆ TEJ NOCY, Etiuda szkolna, Obsada aktorska 
  • 2001 CISZA, Film fabularny, Obsada aktorska (podwładna Mimi)
  • 1999 PIŁKA, Etiuda szkolna, Obsada aktorska 
  • 1997 TRZY DNI Z ŻYCIA MAŁŻEŃSKIEGO, Etiuda szkolna, Obsada aktorska 
  • 1996 GRZECHY OJCA, Etiuda szkolna, Obsada aktorska (siostra)
  • 1995 ŚCIEMNIA SIĘ, Etiuda szkolna, Obsada aktorska 
  • 1990 LEŚMIAN, Film fabularny - telewizyjny, Obsada aktorska (Celina Sunderlandówna, kuzynka Leśmiana, przyjaciółka Dory)
  • 1989 ANATOL, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska (Annie)
  • 1989 CYGANERIA WARSZAWSKA, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska (Róża)
  • 1988 POGRANICZE W OGNIU, Serial fabularny, Obsada aktorska (Helenka, żona Piątkowskiego) 5, 6
  • 1988 TAMTEN, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska
  • 1987 KARUZELA, KARUZELA..., Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 1987 PAN JOWIALSKI, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska (Helena)
  • 1987 WROTA, Etiuda szkolna, Obsada aktorska
  • 1986 GNIAZDO GŁUSZCA, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska (Zoja)

Lektor:

  • 2008 RADEGAST, Film dokumentalny, Lektor

Teatr Telewizji

  • 1988 "Tamten" Gabriela Zapolska - reż. Maciej Prus, obsada aktorska epizodyczna
  • 1987 "Pan Jowialski" Aleksander Fredro - reż. Tadeusz Bradecki, postać: Helena
  • 1987 "Gniazdo głuszca" Wiktor Rozow - reż. Tadeusz Junak, postać: Zoja

Dorobek sceniczny

Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi - od 1984 do chwili obecnej:

  • 2016 "Śmierć siedzi na gruszy i się nie ruszy. Inspirowane dramatem Witolda Wandurskiego czyli jak budować wspolnotę i ją pielęgnować" Andreas Pilgrim - reż. Kuba Falkowski, obsada aktorska
  • 2014 "Zwłoka" Friedrich Durrenmatt - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Rosaberta
  • 2010 "Stara kobieta wysiaduje" Tadeusz Różewicz - reż. Marek Fiedor, postać: Trzecia dziewczyna
  • 2010 "Dybuk" Szymon An-ski - reż. Mariusz Grzegorzek, postać: Dziadówka III
  • 2008 "Makbet" William Shakespeare - reż. Mariusz Grzegorzek, postać: Wiedzma 
  • 2007 "Poskromienie złośnicy" William Shakespeare - postać: Wdowa
  • 2004 "Sprawcy" Tomas Jognig - reż. Piotr Chołodziński, postać: Lekarka
  • 2003 "Polaroidy. Kilka ostrych zdjęć" Mark Ravenhill - reż. Andrzej Majczak, postać: Helen
  • 2002 "Skóra węża" Tennessee Williams - reż. Mariusz Grzegorzek, postać: Pielęgniarka
  • 2001 "Romeo i Julia" William Shakespeare - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Pani Monteki
  • 2000 "Czarujący korowód według Korowodu czarującego Pana Arthura Schniztlera" Werner Schwab - reż. Bogdan Hussakowski, postać: Kurwa
  • 1999 "Królowa piękności" Martin McDonagh - reż. Barbara Sass, postać: Maureen Folan
  • 1998 "Król Edyp" Sofokles - reż. Remigiusz Brzyk, obsada aktorska
  • 1998 "Brand" Henryk Ibsen - reż. Marcon Jarnuszkiewicz, postać: Gerda
  • 1996 "Krewniaki" Michał Bałucki - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Regina
  • 1995 "Klątwa" Stanisław Wyspiański - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Dziewka
  • 1995 "Obróbka" Martin Crimp - reż. Tomasz Zygadło, postać: Jennifer
  • 1994 "Bóg" Woody Allen - reż. Tomasz Zygadło, postać: Blanche Dubois
  • 1994 "Celestyna" Fernando de Rojas - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Elicja
  • 1994 "Tańce w Ballybeg" Brian Friel - reż. Barbara Sass-Zdort, postać: Agnes
  • 1992 "Ondyna" Jean Giraudoux - reż. Shelley Guy, postać: Rusałka II
  • 1991 "Mój brat - moja miłość" Keene Daniel - reż. Lech J. Mackiewicz, postać: Sally
  • 1991 "Pieszo" Sławomir Mrożek - reż. Michał Pawlicki, postać: Pani
  • 1989 "Kapelusz pełen deszczu" Gazzo Michael Vincente - reż. Tomasz Zygadło, postać: Cecylia Pope
  • 1988 "Choinka u Iwanowów" Aleksander Wwiedenski - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Świńskie prosię
  • 1988 "Choinka u Iwanowów" Aleksander Wwiedenski - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Waria Pierowa
  • 1988 "Samobójca" Nikołaj Erdman - reż. Marcel Kochańczyk, postać: Sąsiadka
  • 1987 "Bunt komputerów" Jacek Cygan - reż. Wojciech Kępczyński, obsada aktorska
  • 1987 "Bramy raju" Jerzy Andrzejewski - reż. Waldemar Zawodziński, postać: Blanka 
  • 1987 "Wesele" Stanisław Wyspiański - reż. Bogdan Hussakowski, postać: Zosia
  • 1986 "Tułacze" James Joyce - reż. Wojciech Sulczyński, postać: Beatrycze Justice
  • 1986 "Tytus, Romek i A'Tomek" Anna Amarylis, Jerzy Bom - reż. Ewa Markowska, postać: Gosia
  • 1986 "Pan Jowialski" Aleksander Fredro - reż. Tadeusz Bradecki, postać: Helena
  • 1986 "Ferdydurke" Witold Gombrowicz - reż. Bogdan Hussakowski, postać: Zosia
  • 1985 "Gorzkie łzy Petry von Kant" Rainer Werner Fassbinder - reż. Grzegorz Małecki, postać: Gabriela von Kant
  • 1984 "Księżniczka i żebrak" starożytna baśń chińska - reż. Marek Chełminiak, postać: Wdzięczny Strumyk

Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie - 1992-1993:

  • 1993 "Martwe dusze" Mikołaj Gogol - reż. Walery Fokin, postać: Mawra
  • 1992 "Sceny egzekucji" Howard Barker - reż. Andrzej Pawłowski, postać: Rivera

Zdjęcia