Leszek Abrahamowicz

leszek-abrahamowicz

Dane

  • Wiek: 57
  • Wzrost: 178
  • Kolor włosów: ciemny blond

Umiejętności

Taniec
Pływanie
Prawo jazdy kat. B

Opis

Aktor. Wykształcenie: absolwent PWST w Warszawie /1985/.

Związany z Teatrem Rampa w Warszawie. Występował także w Teatrze Syrena w Warszawie (1999).

Debiut teatralny: 1986 - ZŁE ZACHOWANIE w reżyserii Andrzeja Strzeleckiego w Teatrze Ateneum w Warszawie.

 

  • język obcy: angielski - stopień średniozaawansowany

Filmografia

  • 2015 STRAŻACY, Serial fabularny, Obsada aktorska, odc. 5
  • 2014 M JAK MIŁOŚĆ, Serial fabularny, Obsada aktorska (lekarz) 1100
  • 2011 PLEBANIA, Serial fabularny, Obsada aktorska (Burski, sąsiad Gacka) 1695, 1742, 1780, 1782
  • 2011 PLEBANIA, Serial fabularny, Obsada aktorska (mieszkaniec kamienicy), odc. 1785
  • 2010 KLUB SZALONYCH DZIEWIC, Serial fabularny, Obsada aktorska (pośrednik), odc. 8
  • 2010 NOWA, Serial fabularny, Obsada aktorska (rekwizytor) IDEALNA PARA (3)
  • 2008 BARWY SZCZĘŚCIA, Serial fabularny, Obsada aktorska (adwokat) 82, 85, 121, 123
  • 2008 GLINA, Serial fabularny, Obsada aktorska (mieszkaniec bloku), odc. 20
  • 2007 KRYMINALNI, Serial fabularny, Obsada aktorska (prawnik Wernera) SERCE PISARZA (81)
  • 2007 M JAK MIŁOŚĆ, Serial fabularny, Obsada aktorska (klient w pubie), odc. 478
  • 2007 M JAK MIŁOŚĆ, Serial fabularny, Obsada aktorska (mężczyzna w pubie), odc. 493
  • 2007 OGRÓD LUIZY, Film fabularny, Obsada aktorska (policjant)
  • 2006 FAŁSZERZE. POWRÓT SFORY, Serial fabularny, Obsada aktorska (prawnik Gozdawy) 9, 14
  • 2005 BOŻA PODSZEWKA. CZĘŚĆ DRUGA, Serial fabularny, Obsada aktorska (sołdat aresztujący proboszcza)4
  • 2005 EGZAMIN Z ŻYCIA, Serial fabularny, Obsada aktorska (szef agencji modelek), odc. 11
  • 2005 KRYMINALNI, Serial fabularny, Obsada aktorska (montażysta tv) BALKON Z WIDOKIEM (14)
  • 2005 PLEBANIA Serial fabularny, Obsada aktorska (policjant w Komendzie Wojewódzkiej w Lublinie), odc. 575
  • 2004 NA DOBRE I NA ZŁE, Serial fabularny, Obsada aktorska (mężczyzna z chorymi nerkami) NIEPOKOJĄCE OBJAWY (197)
  • 2004 PENSJONAT POD RÓŻĄ, Serial fabularny, Obsada aktorska (Piotr, uczestnik "Fast Date") MACMIŁOŚĆ (12)
  • 2003 - 2016 NA WSPÓLNEJ, Serial fabularny, Obsada aktorska (lekarz)
  • 2003 M JAK MIŁOŚĆ, Serial fabularny, Obsada aktorska (listonosz), odc. 136
  • 2003 ZAGINIONA, Serial fabularny, Obsada aktorska (policjant na Dworcu Centralnym) KONFRONTACJA (7)
  • 2002 - 2010 SAMO ŻYCIE, Serial fabularny, Obsada aktorska (człowiek Józefa Miszczuka, byłego funkcjonariusza SB i prominentnego działacza partyjnego, biologicznego ojca Kacpra Szpunara)
  • 2002 DZIEŃ ŚWIRA, Film fabularny, Obsada aktorska (słuchający polityków)
  • 2002 KRÓL PRZEDMIEŚCIA, Serial fabularny, Obsada aktorska (głos lekarza w serialu "Śmierć kliniczna") ZDROWIE (6)
  • 2002 M JAK MIŁOŚĆ, Serial fabularny, Obsada aktorska (taksówkarz; nie występuje w czołówce), odc. 72
  • 2002 PLEBANIA, Serial fabularny, Obsada aktorska (policjant w Komendzie Wojewódzkiej w Lublinie), odc. 220
  • 2002 SFORA Serial fabularny, Obsada aktorska (kierownik sali), odc. 8
  • 2002 SUPLEMENT, Film fabularny, Obsada aktorska (kostiumograf na planie sesji zdjęciowej; nie występuje w czołówce)
  • 2002 ZŁOTOPOLSCY, Serial fabularny, Obsada aktorska (klient "Planety K") JAPOŃCZYK (437)
  • 2000 - 2001 ADAM I EWA, Serial fabularny, Obsada aktorska (psychoterapeuta - hipnotyzer)
  • 1998 CZYŚCIEC, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska (Artur)
  • 1998 RODZICÓW NIE MA W DOMU, Serial fabularny, Obsada aktorska (poeta) KĄCIK SAMOTNYCH SERC (49)
  • 1997 - 2016 KLAN, Serial fabularny, Obsada aktorska (3 role: agent nieruchomości załatwiający Józkowi Sobolewiczowi mieszkanie dla Marysi Kowalczyk (sezon 2002/2003); Zygmunt, znajomy architekta Romana Zarzyckiego, adorator Moniki Ross-Nawrot (sezon 2007/2008); Matuszewski, właściciel firmy remontowej, kierowca samochodu, z którym prowadząc swoje auto zderzyła się Grażyna Lubicz (sezon 2014/2015))
  • 1996 GERMANS, Film fabularny, Obsada aktorska (więzień obozu pracy w Olnitz)
  • 1995 SUKCES..., Serial fabularny, Obsada aktorska ZMOWA (7)
  • 1995 ZDRADA, Film dokumentalny, Obsada aktorska
  • 1994 ZESPÓŁ ADWOKACKI, Serial fabularny, Obsada aktorska (Henio, narzeczony pielęgniarki Tereski) 7, 8, 9, 10
  • 1993 LES NOUVEAUX EXPLOITS D' ARSENE LUPIN, Serial fabularny, Obsada aktorska (Piotr) LA TABATIERE DE L'EMPEREUR
  • 1993 LOVE, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska
  • 1993 PORA NA CZAROWNICE, Film fabularny, Obsada aktorska (Leszek)
  • 1991 KOLEJKA, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska
  • 1991 PRZEKLĘTA AMERYKA, Film fabularny, Obsada aktorska
  • 1990 POŻEGNANIE JESIENI, Film fabularny, Obsada aktorska (książę Jakub Prepudrech)
  • 1986 PRZYGODY SINDBADA ŻEGLARZA I JEGO WUJA TARABUKA, Spektakl telewizyjny, Obsada aktorska (Członek załogi)
  • 1986 SŁOŃCE W GAŁĘZIACH, Film fabularny - telewizyjny, Obsada aktorska
  • 1985 C. K. DEZERTERZY, Film fabularny, Obsada aktorska (żołnierz; w czołówce inicjał imienia: A.)

Zdjęcia

Materiały filmowe

DEMO aktora: