Małgorzata Lewińska

Dane

  • Wiek: 46
  • Wzrost: 165
  • Kolor włosów: blond
  • Kolor oczu: niebieskie

Umiejętności

Angielski
Dubbing
Francuski
Wokalista
Mezzosopran
Alt
Sopran dramatyczny
Prawo jazdy kat. B
Jazda konna
Pływanie
Biegi długodystansowe
Jazda na nartach
Jazda na rowerze
Kajakarstwo
Nordic walking
Narciarstwo wodne
Taniec
Nurkowanie
Windsurfing
Wspinaczka górska
Tenis ziemny
Gimnastyka
Fitness
Jazda na łyżwach
Jazda na rolkach
Koszykówka
Lekkoatletyka
Piłka ręczna
Powożenie
Rafting
Snowboard
Squash
Szermierka
Tenis stołowy
Żeglarstwo
Gwara białostocka
Balet klasyczny
Step
Musical
Tańce standardowe
Taniec jazzowy
Flet

Opis

- absolwentka akademii teatralnej w Warszawie- aktorka teatralna, telewizyjna i filmowa- szerokiej publiczności znana z roli Laury w "Przedwiośniu" Filipa Bajona, Patrycji w serialu Lokatorzy i Sąsiedzi , współpracowała z teatrami Komedia, Bajka Teatrem Ochoty.

Aktualnie współpracujez Teatrem Miejskim w Lesznie i  Syndykatem Artystycznym , z którym gra spektakle w całej Polsce i za granicą.

Czyta  audiobooki. Przygodę z teatrem zaczęła już jako nastolatka w ognisku teatralnym Państwa Machulskich przy Teatrze Ochoty w Warszawie i w zespole Metra Janusza Józefowicza.

Pasje do edukacji poprzez teatr zaszczepione w młodości u Machulskich rozwija prowadząc dziś warsztaty z dziećmi, młodzieżą, dorosłymi, m. in w Studio Buffo, Wykorzystuje je również w działalności społecznej - ostatnio we współpracy z fundacją Po Drugie, w projekcie Krzyk - finansowanym przez ministerstwo kultury - gdzie wystąpiła jako wykładowca, współtwórczyni scenariusza i reżyser spektaklu z udziałem 3 grup zagrożonych wykluczeniem społecznym: chłopakami z poprawczaka, , młodzieżą głuchą i niedosłyszącą i Paniami 60+ z uniw, 3 wieku. Również z fundacją  Po Drugie rozpoczyna właśnie kolejny projekt - realizację audiobooka- " czytamy dla mamy".

Filmografia

  • 1996: Dzieci i ryby – reż. Jacek Bromski, jako Joasia
  • 2001–2003: Lokatorzy – reż. Zbigniew Kamiński i Marcin Sławiński, jako Patrycja Cwał-Wiśniewska
  • 2001: Przedwiośnie – reż. Filip Bajon, jako Laura Kościeniecka
  • 2002: Przedwiośnie – reż. Filip Bajon, jako Laura Kościeniecka
  • 2003: Sukces – reż. Marek Bukowski, jako profesorka wymowy w szkole teatralnej
  • 2003–2008: Sąsiedzi – reż. Feridun Erol, jako Patrycja Cwał-Wiśniewska
  • 2004: Park tysiąca westchnień – reż. Ryszard Maciej Nyczka, jako Wdowa
  • 2005: Wiedźmy – reż. Jan Kidawa-Błoński, jako Jadzia Mikołajczyk
  • 2005: Kryminalni – reż. Patryk Vega i Piotr Wereśniak, jako kelnerka Tereska
  • 2011–2012: M jak miłość – reż. Roland Rowiński, jako redaktor naczelna redakcji gdzie pracuje Kasia
  • 1997: Klan – reż. Paweł Karpiński i Wojciech Pacyna, jako Martyna
  • 2001: Na dobre i na złe – reż. Maciej Dejczer i Ryszard Zatorski, jako Anna (odc. 86, 87)
  • 2002: Plebania – reż. Wojciech Solarz i Jerzy Sztwiertnia, jako Francoise (odc. 195, 196)
  • 2002: Kasia i Tomek – reż. Jurek Bogajewicz, jako Ela (odc. 21)
  • 2003: Na Wspólnej – reż. Wojciech Adamczyk, jako pani Kochanek
  • 2006: U fryzjera – reż. Wojciech Adamczyk, jako Frou-Lou (odc. 12)
  • 2008: Hotel pod żyrafą i nosorożcem – reż. Marek Stacharski, jako właścicielka Rezy (odc. 12)
  • 2010: Klub szalonych dziewic – reż. Robert Wichrowski i Kinga Lewińska, jako ginekolog (odc. 4, 6)
  • 2010: Ojciec Mateusz – reż. Maciej Dejczer, jako kandydatka z biura matrymonialnego (odc. 53)
  • 1996: 101 dalmatyńczyków – reż. Ewa Złotowska, jako pani w parku
  • 2007–2011: Przygody Sary Jane – reż. Agnieszka Matysiak, jako Gita Chandra
  • 2012: Mambo, Lula i piraci – reż. Dariusz Błażejewski

Gościnnie

  • 1997: Klan – reż. Paweł Karpiński i Wojciech Pacyna, jako Martyna
  • 2001: Na dobre i na złe – reż. Maciej Dejczer i Ryszard Zatorski, jako Anna (odc. 86, 87)
  • 2002: Plebania – reż. Wojciech Solarz i Jerzy Sztwiertnia, jako Francoise (odc. 195, 196)
  • 2002: Kasia i Tomek – reż. Jurek Bogajewicz, jako Ela (odc. 21)
  • 2003: Na Wspólnej – reż. Wojciech Adamczyk, jako pani Kochanek
  • 2006: U fryzjera – reż. Wojciech Adamczyk, jako Frou-Lou (odc. 12)
  • 2008: Hotel pod żyrafą i nosorożcem – reż. Marek Stacharski, jako właścicielka Rezy (odc. 12)
  • 2010: Klub szalonych dziewic – reż. Robert Wichrowski i Kinga Lewińska, jako ginekolog (odc. 4, 6)
  • 2010: Ojciec Mateusz – reż. Maciej Dejczer, jako kandydatka z biura matrymonialnego (odc. 53)

Polski dubbing

  • 1996: 101 dalmatyńczyków – reż. Ewa Złotowska, jako pani w parku
  • 2007–2011: Przygody Sary Jane – reż. Agnieszka Matysiak, jako Gita Chandra
  • 2012: Mambo, Lula i piraci – reż. Dariusz Błażejewski

Zdjęcia

Materiały dźwiękowe